Värdera bostad i Ursvik genom att anlita en mäklare

Att värdera en bostad i Ursvik kan göras av en mäklare eller bank beroende på vad värderingen har för syfte. Anlita en mäklare om värderingen görs i samband med fastighetsförsäljning.

Äger du en bostad kan det komma tillfällen då du behöver få veta vad den är värd. Detta händer ofta om en fastighetsägare funderar på att sälja. Det finns fler anledningar än så, och de beskrivs utförligare under nästa rubrik.

Många mäklare erbjuder en kostnadsfri uppskattning av bostadens värde för att du som ägare ska kunna få en uppfattning om hur den placerar sig på marknaden. De kostnadsfria värderingarna brukar vara muntliga. För att få en skriftlig sådan brukar mäklarfirmorna begära en avgift.

Att värdera en bostad i Ursvik kan alltså göras av en mäklare som känner till området väl. Viktiga faktorer som spelar in är exempelvis läge, område och befintligt skick. En totalrenovering eller smärre sådan brukar öka bostadens värde, det är en gammal sanning som gäller än idag.

En modern byggnad

Anledningar till att värdera en bostad

Egentligen finns det två huvudsakliga anledningar till att värdera en bostad. Den första som nämndes tidigare är om en fastighetsägare går i säljtankar. Den andra är om man har ett lån och vill förhandla om det med banken. En omvärdering av bostaden kan i det fallet göras endera av en mäklare eller av banken.

Det finns olika scenario vid en värdering i samband med omförhandling av lån. Följande exempel är relativt vanliga:

 • Låntagaren vill utöka ett befintligt bolån (exempelvis för att investera i en renovering), något som kräver en skriftlig värdering.
 • Låntagaren vill förhandla om bolåneräntan, om räntenivån på marknaden har gått ner. Här behövs återigen en skriftlig värdering
 • För ett minskat amorteringskrav behövs det en omvärdering av bostaden.

Oavsett syftet med en önskad värdering eller omvärdering kan kunden vända sig till sin bank för att få en sådan.

Dokument som kan behövas

För att göra en noggrann och relevant värdering av en bostad behövs det vissa dokument. Dessa krävs endast om men behöver ett officiellt uttalande om fastighetsvärdet.

Dessa är som följer:

  • Köpekontrakt
  • Planritning inklusive boendeyta
  • Avbetalningsplan och lånekontrakt om värderingen handlar om en låneförhandling med banken
  • Intyg på boendets driftkostnader
  • Kvitton på upprustningar av bostaden.

Bostadsytan, bostadens läge och hur attraktivt området är spelar som sagt en enormt stor roll vid en värdering oavsett om man vill sälja bostaden eller vill omförhandla ett bolån.

19 Mar 2020