Homestyling tips

Tips inför din visning

Att sälja en bostad handlar om en längre resa och det är inte – som många verkar tro – bara att lägga ut den på Hemnet och därefter vänta in en budgivning. Riktigt så enkelt är det inte – och tror man det; ja, då kommer man förmodligen att bli väldigt besviken den dagen man ska summera affären i fråga. Inte ens i Stockholm så fungerar det så lätt och vi tänkte ge några värdefulla tips som i slutändan kan leda till att du vid en framtida försäljning av din bostad också når det högsta möjliga priset.

Det första steget är naturligt och där du hittar en mäklare som du känner trygghet med. Något som vi definitivt tycker att du ska lägga ner lite tid på. Ta dig tid att träffa några mäklare, jämför priser och lita på din magkänsla. Känns det inte rätt med en mäklare så ska du heller inte välja denna; oavsett vilket rykte han/hon har. Kort och gott. Välj en mäklare med omsorg och se till att du fullt ut litar på den du väljer.

Som steg nummer två så gäller det att förbereda och göra sin bostad så attraktiv som möjligt. Vi säger här- och utgår från att du hittat rätt mäklare. Du kommer att lita på att denne använder sig av flertalet kanaler – hemnet, annonser i tidningen, exponering på sin egen hemsida – och här ska du vara medveten om att du kan bidra ganska rejält. Hur? Två punkter:

 • Berätta. Se till att din bostad får en historia som skiljer sig från mängden. Berätta om material, om renoveringar, om området – om fastighetens fördelar. Var försiktig med eventuella nackdelar (naturligtvis). Se till att din mäklare kan sy ihop dina ord i en lättläst och spännande text som eventuella spekulanter blir intresserade av.
 • Fotografera. Om texterna är viktiga så är den här punkten än viktigare. Den mäklare du anlitar ska kunna fånga upp fördelarna i din bostad visuellt och göra den inbjudande. Tycker du att detta saknas? Anlita en fotograf på egen hand. Det här är viktigt!

Återstår här är dock det viktigaste: det som sker innan visningen och det här ligger definitivt på ditt bord. Du vill göra din bostad så inbjudande och så attraktiv som möjligt och för detta så krävs det att du tänker lite utanför boxen. Menas här – bortse från din egen smak och försök istället att se till vad som brukar uppskattas vid en visning av andra. Städning är givet – det ska vara rent och fräscht – men lika viktigt är detta.: du ska styla din bostad innan visningen äger rum (helst innan fotograferingen).

Rum efter homestyling

Homestyling tips

Först och främst så ser vi till syftet med homestyling och vad den fyller för funktion. Du vill – kort och gott – få spekulanter att känna sig:

 • Avslappnade
 • Som hemma
 • Trygga
 • Bekväma med att visualisera sina egna möbler i boendet
 • Positiva; de ska känna en unik känsla som gör att din bostad sticker ut

Det här får du genom att göra följande saker:

 • Ta bort snarare än addera. Rensa i bokhyllan, ta bort kläder i garderoben – skapa luft och rymd.
 • Växter. Sätt ut växter då sådana ger en hemtrevlig känsla. Max fyra i varje rum är lite av en tumregel. Spekulanter vill för all del ha det grönt; men de vill inte känna att de vandrar omkring djupt inne i Amazonas djungel.
 • Ta bort foton och organisera i barnens rum. Det ska kännas personligt – men det ska inte bli för personligt. Behåll designsaker som höjer din bostad; en snygg lampa, en läcker jordglob eller exempelvis en porslinskatt från Lisa Larsson. Du vill inte visa upp din familj genom bilder. Sortera och se till att barnens rum blir snygga. Leksaker i lådor och så vidare.
 • Möblera om. Du kanske gillar den gamla fåtöljen du köpt på en loppis – men det betyder inte att andra gör det. Som sagt; skapa luft.
 • Hallen viktigast. Första intrycket ges av din hall och den ska du se till att hålla fräsch och snygg. Max en jacka och max tre par skor (dina snyggaste) ska synas.

Läs mer om professionell homestyling på http://www.homestylingstockholm.nu/.