Välj rätt taktik vid en budgivning
Så, du har äntligen hittat drömbostaden? Du har varit på visningen och både du och din partner har fått det där pirret i magen. Området är härligt, bostaden är toppfräsch, det är nära till dagis och ni kan utan tvekan ta er till- och från era jobb på en acceptabel tid.
Bostaden är er! Ni har redan flyttat in rent mentalt; ni har börjat planera för vilka tavlor som ska upp på väggarna, ni har börjat placera ut era möbler och ni har börjar planera för att sälja er egen bostad. Sakta i backarna; återstår gör en hel del jobb och inte minst så återstår den mest krävande processen: budgivningen.
Att vinna en budgivning är inte det lättaste och särskilt så gäller detta i städer där det hela tiden finns en hög konkurrens. I exempelvis Stockholm så finns det en stor inflyttning och det byggs ganska lite i förhållande till denna; något som gör att marknaden är het och att i stort sätt varje objekt blir dyrt i slutändan.
Adderar man till detta att nästan alla som går på en visning och deltar i en budgivning har ett liknande lånelöfte från banken – ja, då förstår man också värdet av att gå in i en budgivning med rätt inställning och framförallt – med rätt taktik. Enligt oss så går det att räkna på handens fem fingrar hur många som vunnit en budgivning utan en strategi och som på måfå lagt några bud för att slutligen vinna. Vi anser att det psykologiska spelet vid en budgivning inte bara är intressant – det är helt nödvändigt att behärska och vi tänkte visa hur du kan göra det.
Budgivning strategi
Vi tänkte – genom några punkter – visa på hur olika strategier kan se ut vid en budgivning och vilken av dem som passar dig bäst handlar lite om tycke och smak – samt hur budgivningen i fråga ser ut. Dina motståndare kommer även de att ha en strategi och ju snabbare du läser deras plan – desto större chans har du att vinna. Se det som ett pokerspel eller som ett parti schack; försök att förutse drag och försök att anpassa dina egna för att parera dessa. Vi börjar:
- Håll dig lite i bakgrunden, var kall och meddela din mäklare att du ska lägge ett bud – så småningom. Du kommer att se att budgivningen tar fart och att den efter ett tag börjar tappa lite. Det finns kanske två budgivare kvar och dessa har börjat buda med mindre summor för att trötta ut varandra – då slår du till. Budgivare tre: 50.000 kronor. Det finns inget värre än en budgivare som kommer i sita sekunden och visar en stark hand (för att tala pokerspråk). Höjer någon ditt bud? Ge en lika stark höjning tillbaka och gör det direkt.
- Var seg – men ihärdig. Menas här: du ska höja med små summor – och du ska höja reptilsnabbt. Så fort ett bud kommer så höjer du med fem- eller tiotusen kronor. Den andra budgivarens bud ska knappt hinna registreras innan du höjer. Trötta ut!
- Höj högt. Här deltar du från start till mål och det är du som gör de större höjningarna. Se till att dessa hela tiden passerar jämna nummer. Buda inte två miljoner – buda tvåmiljonertiotusen kronor. Psykologi är extremt viktigt vid en budgivning och många har spärrar vid jämna nummer. Utnyttja det.
Tre stycken strategier som kan bära frukt vid en budgivning. Men; det finns även andra punkter som man bör ha i åtanke innan man ger sig in i leken. Kort och gott – dessa:
- Finansiering klar. Se till att allting är klart med din bank innan du sätter igång. Det brukar inte ta så lång tid och vi ser det här som en självklarhet. Du handlar inte för pengar som du inte har då du går på iCA, eller hur?
- Var flexibel. En viktig punkt som kan visa sig vara till din fördel. Visa mäklaren och visa säljaren att du är beredd att möta dennes önskemål om exempelvis inflyttning.
- Var tillgänglig. Deltar du i en budgivning så bör du se till att kunna svara då mäklaren ringer. Meddela din chef om din situation och se till att försöka svara på samtalen du får.
- Våga sätta press. Lägg dina bud med ett krav. Kort och gott. Du lägger ett högt bud – men du kräver att kontraktet skrivs under följande dag; annars hoppar du av affären. Låt inte budgivningen ta fart, sätt lite press på säljaren. Här – mer än någonsin – så gäller det dock att din finansiering är helt klar.