Välja mäklare

Tips för att välja mäklare

Fast arvode eller provision – hur väljer du att betala din mäklare? Det finns för- och nackdelar med båda och det är inte helt lätt att välja. Ser man till det fasta arvodet så finns det en klar fördel i detta:

  • Du blir tryggare. Oavsett vad som händer vid din försäljning så kommer du att få betala samma summa till din mäklare och du kan därigenom planera din ekonomiska situation lite bättre.
  • Nackdelen med fast arvode. Vi ställer en fråga: hur hårt kommer din mäklare att jobba egentligen? Kort och gott; han kommer att få betalt oavsett vad din slutliga priset blir och han kommer att kunna slå sig till ro på ett annat sätt.

Baserat på det senare så skulle vi rekommendera provisionen istället och genom detta få en mäklare som är beredd att jobba lite hårdare och där hans morot ligger i att tjäna mer pengar. En morot så god som någonting annat. Det vi skulle rekommendera fler att göra är att snarare se till vad man får för sina pengar än att se till hur mycket man betalar. Viktiga punkter enligt oss vid val av mäklare är därför dessa:

  • Lokalkännedom. Se till att den mäklare du väljer vet hur området ser ut och kan övertyga spekulanter om fördelarna. Bussar, tunnelbana, närhet till skola, till dagis och till idrottsplatser – finns det parkeringar i närheten? Frågor som kan dyka upp och där ett snabbt svar kan stilla lite av den oro som en spekulant kan känna.
  • Viktigt är att det exempelvis fotograferas snyggt och att bilderna som visas på Hemnet visar upp bostadens fördelar. Vidare kan vi peka på att många mäklare samarbetar med homestylister och att det är något som ger en fördel. Glöm heller inte exempelvis flyttstädning!
  • Hur visas din bostad? Hemnet är nästan ett måste i dagsläget och där kommer du att få betala en summa för att synas. Boolia och Blocket är även de exempel på kanaler där din bostad ska visas. Viktigt är också kontaktnätet din mäklare har. Menas här; har han sålt en bostad i området tidigare så kan de som inte vann just den budgivningen ha ett fortsatt intresse – ett mail kring hur din bostad ser ut kan således få fler spekulanter.

Skakar hand med mäklare