Mäklarprovision

Du kan förhandla om mäklarprovision

Ett vanligt upplägg då du ska betala en mäklare är att du dels betalar en fast summa och att du därefter betalar en procentuell provision på allt som överstiger en viss summa. I exempelvis Stockholm och Göteborg så brukar en vanlig procentsats gällande mäklarprovision ligga mellan 1.5% och 3% av köpeskillingen; i övriga städer i landet så är procenten högre (beroende på att priserna är lägre).

Dock: och detta är det viktigaste då det gäller mäklarprovision: den är inte huggen i sten. Det råder fri prissättning mellan mäklare och det innebär att en mäklare kan åta sig att sälja din bostad till ett fast pris om 100.000 kronor. Detta medan en konkurrent säger att han kan sälja för halva priset.

Vår rekommendation i detta? Förhandla, förhandla och åter förhandla. Det enda som kan dig utrymmet till denna förhandling är följande punkt:

  • Träffa så många mäklare som möjligt. Ta dig tid att träffa mäklare och våga var lite obekväm då du gör det. Ställ krav. Säg ett lågt pris och motivera detta genom att visa upp priser som konkurrenter sagt. Du sitter med trumf på hand i denna fråga och du kan förhandla – naturligtvis utan att vara oförskämd eller plump – till dig ett bättre pris.

Ger pengar till mäklare

Det finns få branscher där ett pris kan skilja sig så mycket åt mellan två olika konkurrenter och det måste man se till att vända till sin egen fördel. Dock. Det väsentliga är att du får en mäklare som är beredd att ta det där lilla extra steget för sig och här finns den en klar balansgång som du måste hitta.

Det som ett alltför idogt prutande på en mäklarprovision kan leda till är självklart – att han plötsligt inte bryr sig då moroten i form av mer pengar ryckts undan. Kort och gott; det skadar definitivt inte att förhandla – med du måste i detta även vara medveten om att mäklarens prestation kan bli sämre om han inte får den betalning han anser sig vara värd.

I vissa fall så kan det nästan vara bättre att försöka förhandla om tillägg och fler tjänster än att försöka styra provisionen för mycket. Får du exempelvis homestyling, flyttstädning och fotografering av en riktig fotograf så är detta tjänster som i sak är väldigt värdefulla då de dels kan ge ett högre slutpris och dels tar bort en del av ansträngningen från din sida (att städa ur en bostad är inget som genomförs på stående fot och utan hårt jobb). Där finns också ett utrymme för förhandling att ta hänsyn till.