Vad ska man titta efter när men letar hus?

Vad som är viktigt när man letar efter ett nytt hem eller en bostad, är ju ganska indivduellt. Beroende på hur många man är som sak bo i huset eller lägenheten, behöver man olika stort hus. Ska man flytta till exempel till Helsingborg finns det 280 objekt att välja mellan (enligt hemnet.se), över 600 objekt i Stockholm, över 350 i Göteborg och över 200 objekt i Malmö. Då är alla slags storlekar, från ettor till stora mansion med 8-9 rum och flera 100 kvadratmeter stora tomter medräknade. Så vad är viktigt när man letar efter ett hus att flytta in i? Här listar vi några av det som vi anser är viktiga kriterier att särskilt leta efter när man väl väljer att köpa ett nytt hus.

Standard på kök och badrum

Här anger standarden på kök ch badrum, det pris som är rimligt att ge för ett nytt hus. Om man snart efter inflyttningen måste renovera om badrum och kök, bör priset rimligen sänkas för att möta det behov man som köpare är tvungen att lägga på en renovering av de två så viktiga funktioner som kök och badrum är på ett hus.

Standard på tak och källare

Det är mycket viktigt att som köpare göra omfattande kontroller av ett hus som man är på väg att köpa. Som köpare har man ett eget ansvar när det kommer till viktiga funktioner på ett hus; att taket är säkert och väl underhållet, att källaren inte tar in vatten och kan ge upphov till stora fuktskador. Det i sin tur kan ge upphov till styra renoveringskostnader. Det vill man inte dras med som husägare.

Miljövänlig el och uppvärmningskostnader

Den tredje och sista sak som vi vill nämna här är hur man kan koppla elen och hur uppvärmningen sker i huset. Om uppvärmningen sker genom direktvekande el, vill man ha dels; så miljövänlig el som det bara är möjligt, dels så billig el som möjligt. Kan man då få både och, är det ett ritkigt kap. Har huset, till exempel solceller på taket, då är huset antagligen ett klipp. Naturligtvis måste andra kriterier vara uppfyllda för att man ska vilja köpa huset.

Anlita elektriker som kan koppla in miljövänlig el

Detta med miljövänlighet är allt viktigare. Den senaste sommarens hett och torka har lagt fingret på det, om inte annat. Därför är et viktigt för alla husägare, som har möjligheten att påverka hur elen produceras och varifrån man tar elen till den egna bostaden. Att installera solceller på sitt hus kan innebära vissa kostnader, men de vinningar på miljön som de energibesparande solcellerna kan bidra till är så mycket värt jämfört med kostnaderna. Läs mer om hur du kan installera solceller på bostaden.

6 Sep 2018