Vad påverkar ett slutpris för en bostad i Stockholm?

Stockholm har i dagsläget haft en extrem utveckling gällande priser för bostäder och denna har inneburit att många bostäder på bara några år nästan har fördubblat sitt värde – oavsett om personen som bott där gjort något åt den eller inte. Denna trend har många sett som ett tecken på att något håller på att hända, att det är början på något som skulle kunna ha potential att lamslå hela Sveriges ekonomi och detta i form av bostadsbubbla.

Ett scenario som dock motbevisas en smula av en annan faktor i form av att det inte finns tillräckligt med bostäder i förhållande till hur många personer som bor och som dagligen flyttar till staden. Så länge en inflyttning motsvarande ett Skellefteå mätt i folkmängd årligen flyttar till Stockholm och så länge man bygger i nuvarande långsamma takt så kommer förmodligen priserna på de befintliga bostäderna att ligga kvar på en väldigt hög nivå. De kanske planar ut – men någon rejäl sänkning ala bostadsbubbla kommer förmodligen inte att ske. Låt oss – för hela Sveriges skull – hoppas på det scenario då Stockholm trots allt utgör en stor del av vår svenska ekonomi.

Vi leker här med tanken att du är ägare till en bostad i Stockholm och att det inte finns någon risk för en bostadsbubbla – priserna ligger kvar på den nuvarande nivån och behovet efter bostäder är lik stort som i dagsläget. Hur ska du kunna sälja denna bostad till ett så högt pris som möjligt och hur ska du kunna separera din lägenhet från de andra som finns på marknaden? Vi tänkte av den anledningen visa på några tips som man kan använda sig om man står inför att sälja en lägenhet i Stockholm – både billiga sådan och lite mer kostsamma. Vi börjar med det dyra:

Badrumsrenovering

Ett fräscht badrum gör en väldigt stor skillnad och här kan en badrumsrenovering verkligen påverka ett slutpris i Stockholm. Det finns både enkla och svåra typer av en badrumsrenovering. Med enkel badrumsrenovering menar vi att man köper ett färdigt badrum där man monterar efter en färdig modell – dock monterar son i att ta professionell hjälp. Med svår badrumsrenovering menar vi att man tar hjälp av exempelvis en inredningsarkitekt och får ett mer exklusivt och mer tilltalande badrum. Den sistnämnda typen av en badrumsrenovering blir naturligtvis dyrare – man kan ge en väldig effekt för försäljningspriset. Läs mer om badrumsrenovering här.

Homestyling

Homestyling kan vara det bästa vapnet för ett högt slutpris och detta i förhållande till den summa man betalar för tjänsten. Homestyling är nämligen extremt billigt och där man dessutom utgår från de möbler och föremål man redan äger. Det handlar om att man tar fram det bästa ur en bostad med hjälp av befintliga medel. Möblera om, sortera bokhyllan eller genom att byta plats på tavlorna.

Mäklare

Naturligtvis. Motstå frestelsen som ligger i att sälja på egen hand för att tjäna in pengar på en mäklares provision. Det lönar sig nästan aldrig i Stockholm. Däremot kan vi råda dig att pruta på priset för din mäklare, de har ofta ett ganska generöst svängrum då det kommer till sitt eget accepterade pris!

27 Sep 2017