Tre skäl att besikta huset mot dolda fel inför en försäljning

Att sälja en bostad kan vara den största affären man gör i sitt liv. Det kan vara nervöst, känslosamt och mycket att hålla reda på. Då kan det vara bra att ta vara på den expertis som finns för att underlätta försäljningen, och kanske även hjälpa dig att spara pengar för framtiden. Exempelvis finns många goda anledningar till att låta besikta huset mot dolda fel inför en kommande försäljning. Här går vi igenom de kanske tre vanligaste skälen till varför man bör göra detta.

1. Tjäna pengar på besiktningen

Äger man en bostad, så som en villa så innebär det att man låter en oberoende besiktningsman besikta bostaden och dokumentera resultaten i ett protokoll, som sedan olika intressenter kan få ta del av. Att göra den process kan kännas tung, som en kostnad bland många andra. Resultaten visar dock att besiktningen kan ge försäljningen en extra skjuts på marknaden, och vara lockande i den annons som marknadsförs. Med en mer attraktiv marknadsföring kan man också tjäna mycket pengar på att fler människor vågar sig in i budgivningen.

2. En trygghet för dig som säljare

Som en gott komplement till besiktningen kan man också skaffa en försäkring mot dolda fel. Givetvis ska man som säljare själv vara öppen med alla brister man kan tänkas komma på när det gäller det hus man säljer. Men det kan också vara så att man är omedveten om en del brister. Dolda fel kallas ofta de brister som inte dyker upp förrän senare, kanske långt efter försäljningen är färdig. Som säljare är man i regel ansvarig för sådana brister i tio år efter försäljningen. Det är därför att rekommendera att man tecknar en försäkring mot detta i det hus du säljer, för att inte riskera att köparen dyker upp många år senare och vill kräva dig på pengar.

Brister som redan redovisats före försäljning kan dock inte dyka upp igen vid senare tillfälle. Det är inte bara säljaren som har ansvar, även köparen har en undersökningsplikt.

3. Man måste inte vara bostadsproffs

Det är inte lätt att veta vad som räknas som brister i den bostad man säljer, och hur graderar man brister som måste redovisas i jämförelse med vad som räknas in som ett fullt normalt slitage på en äldre bostad? Tankarna kan vara många. Även där får man mycket trygghet och stöd på vägen genom att ta in en besiktningsman som undersöker ditt hus efter kända och dolda fel och brister.

På denna sida kan du läsa mer om vad som gäller krings dolda fel i hus: http://www.doldafelhus.se/

29 Mar 2017