Så höjer du värdet på din bostadsrätt

Att sälja en bostadsrätt är normalt en ganska stor affär. Många gör bara en eller två av dem i livet, medan andra kanske göra några fler. Oavsett är det ett projekt där alla naturligtvis vill få ut så mycket pengar som möjligt på försäljningen, utan att behöva lägga ned för mycket tid eller energi på det. 

Även om det finns mycket man kan göra för att höja priset på lägenheten, är det viktigt att känna till att läget är den enskilt största faktor som påverkar priset. En lägenhet i centrala Stockholm kommer nästan alltid att säljas för mer än en i till exempel Jönköping – oavsett hur bra visningsstädning man har gjort och om den ena lägenheten har balkong eller inte. 

Med det sagt ligger det naturligtvis alltid i säljarens intresse att göra det man kan för att trissa upp priserna. Men vad kan man egentligen göra? Här ges ett par tips: 

En god visningsstädning

En del lägenheter hade kunnat säljas för betydligt större summor om man bara dess visningsstädning var välgjord. En visningsstädning kräver att det är kliniskt rent – bortom den nivå man vanligtvis städar på i hemmet. 

Det finns gott om aktörer att anlita för hjälp med detta, inte minst i större städer som Stockholm och Göteborg. Särskilt i Stockholm finns ett stort urval, men det bör inte vara några problem att hitta en bra städfirma även om du bor i en lite mindre stad. 

Sälj vid rätt tidpunkt

Historien har visat att den bästa tiden att sälja är kring sensommar och tidig höst. Runt augusti, september och oktober är marknaden särskilt fördelaktig för säljare, och det gäller då att passa på. En av anledningarna till detta är att många har tagit sig tid att fundera över sin bostadssituation under semestern. En annan är att många skiljer sig efter sommaren. Den näst bästa tiden att sälja är första kvartalet efter jul och nyår. 

Låt göra en besiktning

Den som är villaägare kan tjäna ganska mycket på att låta göra en besiktning av huset innan visning. Visserligen kan det kosta kring 10 000 - 15 000 kronor, men ofta är det väl investerade pengar. Att spekulanterna får vetskap om att en besiktning nyligen har gjorts känns mycket betryggande, och kan leda till att de är beredda att lägga ett lite högre bud. 

Homestyling

Precis som att en god visningsstädning behöver göras, är även homestyling viktigt. En del väljer att anlita en stylist för detta, medan andra känner sig trygga i att göra detta själva. Något som kanske gör att många anlitar en homestylist är att det fortfarande är avdragsgillt. 

Precis som i fallet med visningsstädning har man givetvis störst utbud av aktörer att välja mellan i storstäder som Stockholm och Göteborg. Även på mindre orter bör det dock inte vara något problem att hitta en bra stylist som kan ta sig an just din bostad. 

17 Aug 2018