Renovera innan du säljer bostaden

Hur renoverar man egentligen på bästa sätt? Hur bygger man nytt på ett sätt som gör att byggnationen i fråga håller och höjer värdet på den bostad som man vill sälja? Dessa frågor borde fler personer ställa sig ställda inför nya renoveringsprojekt. Svaret på båda dessa frågor är nämligen att man anlitar ett byggföretag.  

De frågor som istället brukar komma upp ser ut enligt följande: hur kommer jag så billigt undan som möjligt? Hur kan jag bli färdig så fort som det bara går och kan jag i övrigt hitta genvägar med min renovering eller nybyggnation?  

Se upp för ett utbrett fusk

Här blir svaret – tyvärr – ofta att man gör saker och ting på egen hand; utan några som helst kunskaper och helt utan nödvändig erfarenhet. Det leder till rena fuskjobb, det leder till kostsamma korrigeringar av redan dyra projekt och det är något som även kan komma att drabba tredje person.  

Ett typiskt exempel på det senare gäller vattenskador. Just vattenskador har ökat markant i Sverige och bär en årlig kostnad på närmare tio miljarder kronor. I de flesta fallen så handlar det om att vädret – en extrem kyla – kan ha gjort så att rör- och ledningar fryser och sedermera brister. Där kan man inte göra så himla mycket då oturen har ett tydligt finger med i spelet.  

Men, många vattenskador kommer också av det vi gick igenom ovan: en privatperson i Stockholm får för sig att renovera i köket eller badrummet, struntar i att anlita ett byggföretag, begår klara misstag och efter något år eller någon månad så uppkommer en vattenskada – som i sin tur kan sprida sig till grannarna i fastigheten. Vi ska direkt säga att många försäkringsbolag ställer sig – milt uttryckt – skeptiska till att betala vid sådana fall.  

Byggföretag enligt totalentreprenad är lösningen

Det är också sådana prekära situationer man bör undvika att hamna i som privatperson och därför så – givet projektets svårighetsgrad - bör man anlita ett byggföretag. I exemplet ovan – en badrumsrenovering – så kan man med fördel välja en och samma firma också. Det kallas för totalentreprenad och det innebär att det byggföretag man anlitar håller i allting – från planering, till renovering och vidare till den slutliga besiktningen.  

Många tror att man tjänar på att anlita flera mindre företag snarare än ett och samma. Till viss del stämmer det; åtminstone på papperet. Orkar du ta in offerter från flera rörmokare, flera elektriker, flera snickare och flertalet plattsättare så kommer priset att se lägre ut än om du anlitar ett byggföretag i Stockholm som erbjuder totalentreprenad.  

Svårt när många ska passa tider

En bit in i projektet så kan dock skillnaden visa sig – någon blir sjuk en vecka, alla andra tvingas vänta, arbetet tar längre tid och kostnaderna skjuter i höjden. Använder du totalentreprenad så spelar sjukdagar ingen roll – där kan ditt byggföretag direkt skicka in en annan anställd med samma kompetens och erfarenhet av hur de andra jobbar. Det senare förklaras av att de arbetar inom samma firma.

19 Feb 2018