Nytt golv i bostaden

Uppdaterad: 2 februari 2021

Renovering är ett stort intresse för många bostadsägare. Det är ett sätt att få en ny bostad till ett relativt litet pris. Hur får man ett nytt golv till lågt pris som samtidigt sparar miljön?

Det finns många olika golv att välja bland på marknaden. Förutom väggar, tak och inredning är golvet det som sätter tonen och stilen på hemmet. Kanske är just golvet den komponenten som mer än något är stilgivande. Genom att bara byta golv eller golvfärg kan man förändra sitt hem. Det kan gå från shabby chic till industridesign. Eller från ursvenskt till marockanskt eller italienskt.

Ska du slipa golv? Läs mer om Golvslipning Stockholm

Funderar man på att byta golv i sin bostad så finns det därför mycket att tänka på. Men golv är inte enbart stil utan även funktion. Har man ett golv som man egentligen tycker om funktionen på så kan man försöka behålla det. Kanske behövs det inte ett byte utan endast en renovering. Att bryta upp ett golv kan vara ett dammigt och besvärligt arbete beroende på golv. Dessutom ska man både göra sig av med avfallet från det gamla golvet och lägga pengar på ett nytt. Men det finns mer ekonomiska och miljömässiga sätt att få ett nytt golv.

Göra ett nytt ytskikt

Om man har ett golv som går att slipa så har man ett golv som i längden sparar både plånboken och miljön. Genom att slipa ett golv kan man jämna till ytan och få ett slätt golv som ser nytt ut. Behöver man laga golvet så kan man ibland få ett så pass bra resultat att det inte ens syns efter slipningen. Sedan är det bara att välja och vraka gällande vilken färg eller annan behandling som man önskar. Det ger ett golv som inte bara ser nytt och fräscht ut utan som också kommer hålla minst lika länge till. Åtminstone tills man bestämmer sig för att slipa och förändra det igen.

Helt i egen design

Fast det finns myriader av olika slags behandlingar och färger för golv så kan man ändå skapa sitt helt egna golv. Tittar man på tips så finns det mallar man kan använda för att måla golv i olika färgfält. Eller att måla schabloner av blommor eller någon annan form. Det är lätt att vara modig om man har ett golv som går att slipa. Ångrar man sig så är det bara att slipa igen och byta ytskikt.

2 Sep 2020