Modern teknik blir allt vanligare vid lägenhetsaffärer

Att kunna gå på lägenhetsvisningar och kanske till och med kunna skriva kontrakt utan att behöva lämna hemmet. Låter det som någonting för dig? I alla händelser låter det ju lite som ett framtidsscenario från en dålig science fiction-film. Men det galna är att möjligheten redan finns – via VR och teknik för videokonferens.

Underskrift kräver närvaro, än så länge

Att videokonferens redan är ett beprövat sätt att ha sammanträden och träffa kunder med hjälp av kameror och skärmar vet nog de flesta. Samtidigt finns det ny teknik för att kunna skriva under kontrakt via mobilt bank-id. Fortfarande säger dock lagen att ett köpekontrakt måste vara underskrivet för hand för att vara giltigt. Så än så länge måste man masa sig iväg till mäklarkontoret och skaka hand med de gamla ägarna.

Helt utan ögonkontakt

Banklån däremot, det sköts nästan helt och hållet över telefon idag. De flesta lånelöften godkänns och lånen handläggs via telefon, där kunderna helt enkelt identifierar sig med mobilt bank-id. Det är möjligt att gå hela vägen från lånelöfte till finansierad bostad utan att träffa en enda bankperson; faktum är att det är så det oftast går till nu för tiden.

Största möjliga säkerhet

De flesta svenskar, i alla fall de under femtio år, är väldigt snabba på att ta till sig ny teknik och ser antagligen bara fördelar med de nya sätten att göra överenskommelser. Men är det riktigt säkert? Ja, enligt de företag som erbjuder metoderna är tekniken numera såpass utvecklad att man kan göra affärsöverenskommelser via nätet utan risk för att något ska kunna gå fel. Samma system med krypteringar som används vid banköverföringar används även här. Så det är inte omöjligt att vi framtiden kommer att kunna signera köpekontrakt hemifrån kökssoffan. Snart finns det kanske inte någon anledning att gå ut överhuvudtaget?

VR ett sätt att sålla

Skämt åsido, den som är på jakt efter en bostad kommer nog även i fortsättningen att föredra att bege sig ut i verkligheten, titta på en riktig lägenhet och prata med en riktig mäklare. Men för det första urvalet kan en VR-visning verkligen spara tid och kraft. Betänk hur många lägenhetsvisningar du besökt bara för att det kanske ”skulle kunna vara något”, eller helt enkelt för att ”hålla igång”, och ”lära sig vad man ska titta efter”. Allt fler mäklarfirmor erbjuder nu VR-visningar, där man som kund med hjälp av ett par enkla VR-glasögon för mobilen kan befinna sig i lägenheten virtuellt och se den ur alla vinklar. Ett perfekt sätt att kunna avgöra om en lägenhet är värd en närmare titt eller om man kan avfärda den direkt.

Detta är en riktigt bra metod att spara tid, och definitivt något som de flesta, antagligen alla, mäklarfirmor kommer att erbjuda inom kort. Naturligtvis måste man besöka en lägenhet ”på riktigt” för att helt kunna avgöra om man ska bjuda på den, men som inledande filter fungerar VR-visningar perfekt.

Vill man inte helst vara på plats?

Och visst är det också sannolikt att själva överlåtelsen kommer att kunna skötas digitalt i framtiden, även om denna spännande process är något som de flesta som någon gång sålt eller köpt en lägenhet minns med skräckblandad njutning. Det är en väldigt stor affär som görs, med mycket pengar i omlopp, och man är nästan alltid nervös för att något ska gå fel. På något sätt känns det rätt att befinna sig i ett officiellt sammanhang tillsammans med den man gör affären med, och en van mäklare som kan tona ner alla ens farhågor. Att göra affären hemifrån kökssoffan känns helt enkelt inte lika ”på riktigt”, eller vad säger ni?

 

19 Jun 2018