Misstänkta lockpriser i Stockholm

Kriget om lägenheterna fortsätter - framför allt i storstäder som Stockholm och Göteborg. Gällande Stockholm presenterar tidningen Dagens Nyheter skrämmande grafik på hur fastigheternas utgångspriser knappast är förankrade i verkligheten.

Grafiken som tidningen publicerar innefattar flera av Stockholms stadsdelar; för Vasastan i Stockholm visas ett exempel på hur en tvårummare på 26 kvm med ett utgångspris på 2 295 000 kr steg hela 43,8 % och slutligen landade på 3.300.000 kr. På Södermalm visas ett annat talande exempel – här gick en tvårummare på 63 kvm för 4.500.000 kr – hela 1 510 000 kr över utgångspriset (50,5 %).

Kungsholmen var nästan lika illa. Här annonserades en enrummare av en mäklare på 23 m² för 1 750 000 kr. Det sista budet landade dock inte närheten med en slutsumma på 2.610.000 kr. Priset steg här alltså hela 49,1 %.

Söderort mest utsatt

Allra värst var det dock i söderort. I Enskede och Årsta såldes en enrummare på 19 m² för 1 950 000 kr. Utgångspriset var 1 245 000 kr, något som betyder att budgivningen drog upp priset med hela 56,6 %.

I en annan del av söderort – Skärholmen - var det nästan lika illa. En försäljning av en tvårummare på 71 m²  som genomfördes här på landade slutligen på ett pris som var 56,4 % högre än utgångspriset. Den startade på 1 490 000 kr och landade steg till 2 330 000 kr.

Noggrannare kontroller kan införas

Eva Westberg, som är chef för fastighetsmäklarinspektionen, säger till DN att de just nu följer utvecklingen och ser över om det kan bli aktuellt att kontrollera försäljningarna mer noggrant under nästa år.

Att bevisa det här fusket är dock inte lätt, det är till och med nästintill omöjligt  - såvida man inte har bra underlag. Under förra årets första halva har endast en mäklare varnats – ett antal som förmodas vara långt ifrån det egentliga.

Vad innebär lockpriser?

Lockpriser är en taktik som oseriösa mäklare ibland använder för att få fler spekulanter till bostaden. Bostadssituationen i Stockholm är ganska svår – något som vissa tveksamma mäklare utnyttjar genom den här tekniken. Man bör alltid vara vaksam på lockpriser och inte bidra till att taktiken fungerar om det föreligger skäl till att vara misstänksam.

Undersök din tänkta mäklare

Granska alltid mäklarfirman och kolla deras tidigare historik vad gäller försäljningar. Om möjligt – be gärna mäklaren om referenser från tidigare kunder. Prata med kunderna och be dem berätta varför mäklaren var duktig och varför de är nöjda. En bra och seriös mäklarfirma bör inte ha några problem med att ge ut dessa referenser.

20 Jun 2016