Mät upp din bostadsyta och tjäna en slant

Bostadsmarknaden i Stockholm är hetare än någonsin – många skulle säga att den rent ut av är överhettad. I bostadsbristen som råder i huvudstaden råder säljarens marknad och det finns goda möjligheter att göra rejäla pengar på att sälja bostaden till en hugad spekulant.

Varje kvadratmeter är helt enkelt guld värd i Stockholm i dag. Men hur vet man att det angivna antalet kvadratmeter är korrekt? Svaret är att det vet man inte. Särskilt om uppgifterna om boarean tillkom 1987 eller tidigare är de med ganska stor sannolikhet felaktiga. Det beror på att det var då som dagens svenska standard för areamätning togs i bruk. Tidigare gällde helt andra föreskrifter, vilket innebär att boarean på äldre bostäder inte stämmer.

Mätmetoderna har moderniserats

Exempelvis så mätte man inte 15 centimeter in i väggen före 1987 som man gör idag. Enligt expertis så har 70-80 procent av äldre bostäder felaktigt uppgiven boyta. Äldre lägenheter är ofta större än de uppgifter som tidigare har uppgetts, enligt mätningar som utförts enligt modern standard.

Även om det sällan handlar om några jättestora skillnader så är varje kvadratmeter viktig, inte minst när det handlar om en mindre lägenhet på en så överhettad marknad som den i Stockholm.

Sedan 1987 har standarden för areamätning i Stockholm och övriga Sverige varit i stort sett densamma. Det som har hänt är att uppgifterna förtydligats och metoderna förbättras år för år. Exempelvis har intresset för att mäta upp vindar blivit mycket större i bostadsbristens Stockholm. Återvinningsrum har också tillkommot i de flesta fastigheter och blir ett nytt viktigt område för uppmätning.

Säkrast att anlita expertis

Ska man mäta upp en lägenhet så behöver man egentligen bara en massa envishet, tålamod och en ordentlig tumstock. Men vill vara säker på att mätningen ska vara korrekt så är det bättre att man kontaktar ett företag som specialiserat sig på areamätning i Stockholm.  Då utförs mätningen med laser och blir mer exakt. Tumstocken är ett trubbigare instrument, inte minst i rum som inte är kvadratiska.

Det kan som sagt löna sig att genomföra en areamätning om man tänkt sig att sälja sin lägenhet. Kostnaden är relativt låg i förhållande till den möjliga vinsten och tar inte så lång tid att utföra – det kan handla om en halv arbetsdag ungefär.

I dagens läge – när en kvadratmeter i Stockholm är värd uppemot 100 000 kronor – kan du göra en bra slant på att genomföra en kompetent kvadratmeter. Ett snabbt och enkelt sätt att höja värdet på sin bostad helt enkelt.

26 Aug 2016