Kan golvslipning höja bostadens värde?

”Golvslipning som ökar värdet på ditt hus” – med de orden sammanfattar ett företag i Lidingö deras tjänst som handlar om att slipa och underhålla trägolv. Många väljer att slutföra mindre renoveringar innan försäljning av bostaden sker och i vissa fall kan det mycket väl vara en ekonomisk smart investering att även slipa golvet. Det beror på både sammanhang och behov. 

Det finns ett flertal företag i Stockholmsområdet som utför golvslipning men det är relativt få som lyfter upp värdeökningen som en fördel i likhet med företaget på Lidingö. Men de har en tydlig poäng. Läs mer här om golvslipning i Lidingö: golvslipninglidingö.se.

Om ett rustikt gammalt trägolv har många år nacken kan det lätt se slitet ut. Det är inte heller ovanligt med vissa missfärgningar samt rejäla hack efter att något vasst tappats i golvet. Dessa hack samlar snabbt smuts och blir ”fläckar” i golvet. Genom en golvslipning får man tillbaka den lyster som golvet hade när det en gång lades. Efter slipning genomförs sedan alltid en lackning eller annan bearbetning för att det ska stå emot smuts och repor tydligt. 

Med tanke på att det går att göra ROT-avdrag för hela arbetskostnaden, och att materialkostnaden är mycket låg, blir det ett relativt lågt pris för att lyfta upp känslan i ett rum. Vad det kostar beror till stor del på golvets utformning och utseende. Just detta företag erbjöd gratis hembesök inom Lidingö för att därigenom kunna ge offert. Andra ger ut ungefärligt pris per kvadratmeter på hemsidan. 

Kan det höja värdet?

Aftonbladet gjorde en intervju med ett par mäklare gällande vad de trodde gjorde störst skillnad gällande priset på en bostad. Detta utifrån att säljaren var beredd att renovera en del. Ett par sa att renovering av badrum och kök höjde värdet mest men en mäklare lyfte även upp att investeringen är mycket hög och att man därmed inte med säkerhet får tillbaka hela insatsen eller att vinsten kommer höjas speciellt mycket. 

På frågan om ”budgettips” gavs att man bör fokusera på det de ”flesta gillar”. Det som då nämndes var golvslipning och underhåll av väggar och tak. Även om de som kommer och tittar på en lägenhet fokuserar på olika detaljer så skapas helhetskänslan av ett ”fräscht och underhållet hem” genom renoverade ytor som just väggar och golv. Enligt mäklaren kan alltså golvslipning höja värdet – precis som Lidingöföretaget skriver på sin hemsida. 

Större skillnad i större städer

Precis som med all renovering så höjer det värdet på huset olika mycket beroende på var i landet huset är beläget. Det är vad som främst styr utbud och efterfrågan. Lidingö är ett område med generellt höga priser och ett mycket litet utbud. Om en golvslipning i en bostad som ska säljas där höjer priset mer än om samma renovering sker i en mindre stad på landsbygden kan diskuteras. Det är något som mäklarna däremot tydligast kan svara på. Innan försäljning – kontakta en mäklare och fråga vilka åtgärder som kan göras för att trycka upp priset. Det kan nämligen variera något från ort till ort.  

20 Mar 2018