Hyra container istället för studentlägenhet

Att säga att behovet av nya bostäder i Stockholm är stort är närmast en underdrift. Bostadsbristen når ständigt nya rekordnivåer och dagligen flyttar nya människor hit för att studera eller söka lyckan. Som ung student har man vanligtvis inte de ekonomiska medlen för att köpa sig en lägenhet på den överhettade Stockholmsmarknaden (för att ha råd med en etta i innerstan krävs en inkomst på ca 50000:- i månaden) och köerna till studentbostäder är längre än din studieperiod.

En möjlig lösning

Men det finns alternativ. Och fast det kanske låter som ett skämt så går det faktiskt att bo i en container som student. Nu snackar vi förstås inte om den vanliga containern med byggskräp som står nere på gatan, utan om containrar som vinterbonats, försetts med el, vatten och värme och staplats på varandra för att bli studentboenden.

I Sundbyberg finns Stockholms första studenthotell med containerboende. Det har för närvarande 65 containrar ombyggda till lägenheter. Containrarna är gamla fraktcontainrar som försetts med isolering och avlopp och i dem har man satt upp innerväggar och installerat toaletter, dusch och pentry. Inuti ser de ut som helt vanliga studentettor, om än kanske lite avlånga i formen. De boende upplever att komforten är god, och att man snabbt vande sig vid tanken på att bo i en plåtlåda.

Framtidens lösning

Containrarna är staplade tre i rad på höjden och försedda med fönster. Den resulterande byggnadskroppen är inte helt olik de modulhus som nu byggs överallt i Stockholm för att hysa skolor och dagis. Och faktum är att det kommer att bli allt vanligare med den här typen av alternativa bostadslösningar i framtiden. Trots att det byggs otroligt mycket i Stockholm just nu och sedan något decennium tillbaka, kommer det att ta lång tid innan vi byggt bort bostadsbristen, även om det helt slutade att flytta folk till Stockholm.

Egen container

Studentbostäderna i Sundbyberg får man genom Stockholms bostadsförmedling där man kan skriva in sig som sökande av studentlägenhet om man pluggar i Stockholm. Kön till studentlägenheterna är mindre, men den är ändå tillräckligt lång för att många studenter står utan bostad vid terminsstarterna. Kanske kunde man ta saken i egna händer och fixa sig ett containerboende?

Har du en släkting eller familjemedlem i Stockholm med en tomt så är det helt klart ett alternativ. Många företag som hyr ut containrar i Stockholm låter dig göra en hel mängd tillval när du hyr container. Ofta hyr folk containrar för att ha som tillfälligt förråd eller verkstad vid en renovering, men du kan göra tillval som isolering, el och ordentliga lås. Så kallade kontorscontainrar är utrustade med fönster, mellanväggar, dörrar, toalett och dusch. Bara att sätta in en kokplatta och flytta in!

Tål att tänkas på

Visst är det enkelt och rustikt boende och ska kanske ses som en sista utväg, men möjligheten finns, och för en studentexamen kanske et är värt att bo enkelt några år? Dessutom är det på inget sätt en dyr affär, den enkla standarden speglar sig naturligtvis i hyrespriset. Det finns många containeruthyrare som erbjuder den här typen av specialanpassade containrar, ta en titt på deras utbud, åk och titta på några utställningsexemplar och gör din egen bedömning, är du redo att hitta ett unikt och utmanande boende? Vi tror det.

Här kan du läsa mer om containrar.

27 Oct 2017