Höj värdet på din bostad

När man ska sälja sitt boende vill man så klart göra en så stor ekonomisk vinst som möjligt. På det allra flesta håll i landet stiger bostadspriserna stadigt, något som definitivt ökar chanserna att göra en bra affär rent ekonomiskt. Det finns dock en hel del tricks man kan ta till för att själv öka värdet ytterligare.

Bostadssajten Hemnet.se gjorde en undersökning kring de faktorer som har störst påverkan på en bostads värdeökning. I undersökningen tillfrågades över 500 mäklare om deras personliga erfarenheter.

Läget

Visserligen är detta väldigt svårt att påverka själv (skulle man gå så långt att man faktiskt flyttar på huset är det en utgift som sannolikt skulle göra att affären går med förlust). Lägets betydelse för en bostads värde det går dock inte att förneka. Hela tre av fyra mäklare har i undersökningen angett att läget är det absolut viktigaste för värdet på en fastighet. Misströsta dock inte om din bostad ligger dåligt till - det finns nämligen andra åtgärder som man kan påverka själv, till exempel:

Renoveringen

Det här gäller framförallt om man har en villa som man vill lägga ut till försäljning. På en villa finns många renoveringsmöjligheter – en hyfsat säker värdeökning är till exempel att investera i en miljö-och kostnadseffektiv uppvärmning.

Det finns dock andra säkrare sätt; mäklarna är överens om att i renoveringsväg är badrummet det rum som höjer värdet mest vid renovering. Tätt efter renovering följer att måla om huset, bygga till en balkong och att renovera köket.

En ljus och fräsch känsla är betydande för värdet

Det här gäller för både villor och lägenheter – en ljus och fräsch inredning påverkar nästan alltid värdet positivt. Det är dock inte alls säkert att man behöver anlita en professionell inredare för att göra detta.

Många villamäklare anser att man kan göra jobbet själv och ändå göra en stor (eller till och med större) ekonomisk vinst. De mäklare som jobbar med bostadsrätter menar dock att professionell styling är ungefär lika mycket värt som om man skulle göra jobbet själv.

Övriga fakta från undersökningen

Undersökningen har inte bara bestått av frågor som granskar de faktorer som höjer värdet på fastigheter. Genom undersökningen kan man också få reda på vilka de vanligaste frågorna är under visningen. Av villamäklarna svarar 46 % att frågor gällande renoveringar är allra vanligast, medan 30 % av dem istället menar att frågor om besiktning är allra vanligast förekommande.

Enligt bostadsrättsmäklarna (42 %) är frågor om renoveringar den vanligaste frågan som spekulanterna ställer under en visning. Nästan lika stor andel av dom (39 %) menar dock att den vanligaste typen av frågor gäller stambyten.

20 Jun 2016