Hitta rätt butikslokal i Stockholm

Att hitta rätt butikslokal i Stockholm är inte alltid enkelt. När det dessutom handlar om lite större städer, så som just Stockholm, är alternativen många. Centralt eller ute i förorten? Stort eller litet? Frågorna är många, och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Nedan följer några saker att ha i åtanke som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

Centralt eller inte?

Om butikslokalen ”behöver” ligga centralt eller inte kan bero på mycket. Ofta är det gynnsamt för en verksamhet att ha en bas centralt i Stockholm, snarare än ute i förorten. Givetvis beror det mycket på vilken typ av verksamhet det är. Om du får merparten av dina kunder genom ”word of mouth”, kanske ett centralt läge av butikslokalen inte riktigt är lika viktigt. Det här gäller särskilt om det handlar om varor man inte köper särskilt ofta. Handlar det till exempel om mat, kan ett problem bli att många gärna inte åker stora omvägar för att köpa några matvaror. Givetvis finns det undantag för detta. Riktigt stora matbutiker som ligger lite utanför Stockholm brukar locka en hel del kunder ändå. Det beror helt enkelt på butiken.

Priserna

Priserna för butikslokalen skiljer sig naturligtvis markant åt beroende på om den är placerad centralt i Stockholm eller lite utanför. En faktor att ta hänsyn till är vilken storlek du behöver. Behöver du större lokaler rekommenderas i 9 fall av 10 en lokal lite längre utanför Stockholms innerstad. Återigen är det dock flera saker som spelar in. Får du ett riktigt bra erbjudande om en lokal centralt kan det vara dumt att tacka nej.

Alla områden, även inom innerstan, är dock inte lika dyra att hitta lokal inom. Mot Roslagstull och Vanadislunden kan man tänka sig att priserna för en butikslokal är lite lägre per kvadratmeter, än i de övriga delarna av innerstaden.

Väljer du istället en butikslokal i någon av Stockholms förorter kommer du med stor sannolikhet att få fler kvadratmetrar för pengarna. Fundera på hur mycket yta du behöver och hur väl din verksamhet gynnas av att förbipasserande uppmärksammar din butik.

Vilken verksamhet behöver du en butikslokal för?

Det här har redan tagits upp en hel del hittills i texten. Dock finns det ytterligare vissa saker som är bra att i åtanke – en av dem är lokalens fönster. I vissa delar av Stockholms innerstad tenderar fönsterpartierna att vara lite mindre (Gamla stan till exempel). Det här är en faktor som är bra att i åtanke. Kanske är det viktigt för din butik att du kan skylta med dina produkter i stora fönsterpartier? I sådana fall kan många lokaler exkluderas i ditt sökande.

Ett tips är att inte vara för ivrig när du är på jakt efter en butikslokal i Stockholm. Låt det ta tid, och fortsätt leta tills du hittar en som verkligen känns rätt för just dig och din verksamhet.

17 Feb 2017