Enkla tips på hur du säljer ditt hus utan mäklare

Att sälja sitt hus utan att anlita ett proffs är fullt möjligt, man behöver bara veta hur man ska tänka och göra. Nedan följer flera enkla tips på hur du säljer ditt hus utan mäklare. 

Lägg energi på bilderna 

Att man shoppar med ögat är knappast en nyhet för någon. Funderar du på att sälja ditt hus utan mäklare är det till din fördel om du har en bra kamera och förmågan att knäppa snygga bilder. 

Innan man fotar kan det vara värt att styla lite lätt för att få hemmet att se extra inbjudande och trevligt ut på bilderna, så att fler känner sig lockade att komma och titta. Välstädat är en självklarhet och att piffa till med kuddar, blommor, färska kryddor och härliga fruktfat inför fotograferingen har en bra effekt när det gäller att locka till sig folk till visning. 

Äger du själv ingen bra kamera kanske det finns någon i din närhet som har en. Att fota med mobilkamera fungerar visserligen men ju proffsigare resultat desto bättre. Fota både invändigt och utvändigt och se till att utnyttja dagsljuset – eller allra helst solljuset om det finns möjlighet. 

Skriv en säljande annons 

Ett annat tips för dig som tänker försöka sälja ditt hus utan mäklare är att skriva en utförlig beskrivning, gärna säljande, så att eventuella spekulanter får den information dom behöver redan innan dom kommer på besök. Leta upp några mäklarannonser för att se vilken typ av information dom förmedlar och för att se på vilket sätt dom skriver sina texter. 

Även om det tar lite tid så är det värt det och kanske får du reda på någonting om din fastighet som du inte tidigare hade koll på. Allt är av värde när man ska sälja, eftersom köparen kommer vilja veta allt innan han eller hon skriver under något kontrakt. 

Kolla upp slutpriser i området 

Det finns flera olika sidor på nätet som visar slutpriser på alla typer av fastigheter. Ska man sälja huset kan det vara bra att kolla hur det ser ut i området där man bor. Har någon sålt nyligen och för hur mycket?

På dessa sidor brukar man även kunna se hur prisutvecklingen sett ut under den senaste tiden samt vad kvadratmeterpriset ligger på. Har priserna gått upp eller ner i ditt område? Att sätta ett alldeles för högt utgångspris kommer troligen skämma iväg en hel del spekulanter så försök att vara realistisk. 

Läs på 

En mäklare är expert på bostadsaffärer, alltifrån vad gäller att sätta ett rimligt pris till allt det juridiska som processen i många fall innebär. Se till att läsa på ordentligt så du vet hur affären ska gå till från början till slut. Det är viktigt att skriva kontrakt och för detta finns många bra mallar att hitta på nätet. Det är just det juridiska som många tycker är svårt. Men har du sålt ett hus tidigare kanske det finns ett avtal att titta på och utgå ifrån.

28 Nov 2019