En köksrenovering höjer värdet på bostaden

Vi ska direkt säga att priserna för bostäder – efter flera år av stadig uppgång – verkar ha mättats i Stockholm. Mycket tyder även på att de kommer att gå ner och slutligen hamna på en mer rimlig nivå; något som dock fortfarande innebär att priserna ligger högt över genomsnittet i Sverige. Det kommer även i framtiden vara möjligt att göra en god affär genom att köpa en lägenhet i Stockholm, bo i denna några år och därefter sälja den – skillnaden är att vinsten kanske inte blir lika extremt stor som för något år sedan.

Men, samma knep är dock användbara för att få till stånd ett så högt slutpris som möjligt och vi tänkte ge ett konkret sådant. Först så ska vi dock visa lite mer generellt hur man ska tänka inför en försäljning.

I Stockholm kommer det dagligen ut bostäder till försäljning och det innebär att just den lägenhet du ska sälja kommer att stå i skyltfönstret under en begränsad period innan den försvinner in i den stora massan på exempelvis Hemnet. Att sticka ut och skilja sin bostad är därför av extremt stor vikt. En person som tittar på Hemnet och scrollar ner genom utbudet ska se din bostad, klicka på länken och känna – wow, den här lägenheten vill jag verkligen bo i.

Enligt vår erfarenhet så är det två stycken rum som skapar den känslan hos spekulanter: köket och badrummet. Det förra mer än det senare och därför så skulle vi – om pengar finns – rekommendera en köksrenovering innan du lägger ut din lägenhet till försäljning i Stockholm. Av den enkla anledningen att en köksrenovering drar tills ig blickar, skapar ett sug, drar mer folk till visningen och kan leda till att en budgivning tar fart – något som ger ett högre slutpris.

Tänk på detta vid en köksrenovering

En viktig detalj att ha i åtanke är att ta professionell hjälp vid en köksrenovering. Vi säger detta av två stycken skäl som ser ut som följer:

  • Det är prisvärt. Du kan anlita ett företag i Stockholm som sköter allt som har med din köksrenovering att göra – från dragning av el till dragning av vatten och vidare till plattsättning och rena finsnickerier – och dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Detta med ett årligt tak på 50.000 kronor. Rot-avdraget gör den professionella hjälpen väldigt prisvärd.
  • Du slipper problem i framtiden. De flesta vattenskador i Sverige äger rum i köket. Det finns en uppenbar risk för en sådan om du sköter din köksrenovering på egen hand. Och det är något som kan stå dig dyrt i framtiden om säljaren börjar – något dennes försäkringsbolag garanterat kommer att göra – utreda vem som skött renoveringen i köket. Ta inga risker med detta.

Kort sagt; den summa du betalar för en professionell köksrenovering kommer du att få igen med råge den dagen du säljer. Det handlar om en ren investering.

4 Feb 2018