Det här påverkar värdet på din lägenhet

Har du hyresrätt? I sådana fall kanske du går och hoppas på att en ombildning sker. Det finns nämligen många saker man kan göra på egen hand för att höja värdet på sin bostad rejält. Att bygga balkong och att göra en stor renovering är exempel två saker som är lättare att få till i en bostadsrätt än en hyresrätt.

Vidare finns det givetvis saker som är svårare att påverka. Ett exempel på det är byggåret, där statistik visar att bostadsrätter som är byggda före 1920 har ett högre värde på bostadsmarknaden. Något som istället gör att bostadens värde sänks är om det finns en närhet till en trafikerad gata.

Genom att känna till vad som ökar och sänker värdet på ens bostad får man en ökad förståelse för hur värderingar på fastigheter sker. Likaså går det att använda statistiken för att på egen hand öka värdet på sin bostad.

Sjöutsikt

Har du bostadsrätt stiger värdet rejält om lägenheten har sjöutsikt. Har du hyresrätt finns det goda chanser att hitta bra hyresgäster om du någonsin behöver hyra ut den i andrahand. Sjöutsikt uppskattas av nästan alla och många är beredda att betala mycket för att få det.

Ligger därtill lägenheten centralt i till exempel Stockholm eller annan större stad, finns goda möjligheter att få bra betalt för lägenheten. Hur mycket betalt man få beror givetvis på en hel del faktorer, men bra sjöutsikt kan göra att värdet ökar med över 25 procent.

Balkong

Om du funderar på att bygga balkong till din lägenhet, känner du säkert till att det innebär en värdeökning på lägenheten. Att bygga balkong gör visserligen inte att lägenhetens värde ökar lika mycket som med sjöutsikt – men en kombination mellan balkong och utsikt över vatten gör att lägenhetens värde ökar rejält.

Har man hyresrätt är en balkong något som, precis som sjöutsikt, gör den lättare att hyra ut i andrahand. Visserligen är det svårt att bygga balkong om man bor i en hyresrätt, då man inte äger sin lägenhet. Bor man dock i en bostadsrätt blir det ofta en bra affär att bygga balkong. Besök sidan bygga balkong bostadsrätt för mer information om detta.

Låg avgift

En låg avgift på en bostadsrätt gör att den kan säljas för mer. För köparen blir det en lägre månatlig kostnad och kan möjligen göra att han eller hon känner sig bekväm med att ta ett större bostadslån. Vidare förknippas inte sällan låga avgifter med välskötta föreningar, så att en låg avgift är ett dragplåster är det ingen tvekan om. Bor du i hyresrätt och har låg hyra blir den mer attraktiv om du behöver hyra ut den i andrahand.

9 Aug 2017