Det här påverkar värderingen på ditt hus

Garageportar, sjöutsikt och tomt. Det här är tre exempel på saker som spelar roll i värderingen av ditt hus. Därutöver finns det många små tänkbara faktorer som kan göra att priset på din bostad antingen sänks eller höjs. Viktigast av allt är dock läget. En villa i Bromma i Stockholm kan till exempel kosta flera miljoner mer än en likadan ute på landet.

Läget

Som nämnt ovan är läget den faktor som har störst betydelse för priset på din bostad. Detta betydligt mer än till exempel garageportar och sjöutsikt. Som nämnt ovan kan priserna på två likadana hus skilja sig rejält beroende på om de ligger i en storstad som Stockholm eller ute på glesbygden.

Stockholm och storstäder överlag är attraktiva. I Stockholm kan priserna också skilja sig något beroende på hur nära boendet ligger en tunnelbanestation. Om huset nästan ligger granne med en tunnelbanenedgång kan de som budar bli mer angelägna. Samma tendens kan skådas både i Stockholm city och ute i förorterna.

Det här gäller dock i huvudsak de mindre lägenheterna. Någon som köper en etta prioriterar ofta närhet till kommunikationer mer än närhet till förskolor och affärer. För någon som köper en större lägenhet eller villa är det ofta tvärt om.

Garageportar och andra yttre attiraljer

Garageportar är exempel på en lite mindre sak som kan påverka värderingen. Är de slitna, gamla och öppnas för hand? Eller är de fräscha, moderna, går väl ihop med huset och är motoriserade? Ifall det är som det senare, finns en chans att värdet på bostaden ökar något.

Sedan har husets skick givetvis en stor betydelse i värderingen. Om fasaden ser sliten ut, fönstren inte har bytts på flera decennier och om staketet är förfallet kommer det att påverka priset på bostaden.

Ett annat exempel, om det är en lägenhet det gäller, är balkong. Balkonger kan höja värdet på en bostad med flera hundratusen kronor. Pekar den mot sydväst höjer den värdet mer – pekar den mot nordost påverkar den inte värderingen lika positivt.

För dig som är intresserad av att läsa mer om just garageportar så kan du läsa mer hos detta professionella företag.

 

Utsikter över sjö eller hav

Om huset har utsikt över sjö eller hav kan det höja värdet på bostaden med flera hundratusen. Även här spelar läget givetvis en viss roll. Ett hus vid Mälaren i en närförort till Stockholm kan ha en högre värdehöjning än en villa ute på glesbygden vid en mindre insjö. Som regel kan dock utsikt över sjö eller hav höja värdet en hel del.

3 Oct 2017